Az „Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához” c. dokumentum a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerkesztésében jelent meg 2018-ban, a Földművelésügyi Minisztérium Higiéniai Munkacsoportjának közreműködésével. Utóbbi munkacsoport tagja volt a szakma számos szereplője (élelmiszeripari érdekképviseleti szervezetek, hatóságok, jogalkotói és jogalkalmazói oldal).
Az alább letölthető kivonat azzal a céllal készült, hogy informális jelleggel ismertesse az egyébként rendkívül terjedelmes és széttagolt jogszabályi környezeten alapuló előírásokat és a kapcsolódó jó higiéniai gyakorlatok alkalmazását. Így pedig rámutasson azon lényegesebb tárgykörökre és főbb kérdésekre, amelyeket a jogalkotó élelmiszerbiztonsági szempontból olyannak ítélt, melyek esetében - a fogyasztók megfelelő szintű és minőségű biztonsága érdekében - nem volt mellőzhető a kötelező erejű jogszabályok meghozatala.
Mindez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a kivonat csupán tájékoztató jellegű és nem képezi, nem képezheti egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzés alapját. Utóbbi során nem mellőzhető tehát a konkrét és az éppen hatályban lévő pontos jogszabályi háttér ismerete és vizsgálata.
Az útmutató teljes szövege a gombra kattintva érhető el.
© 2025 - Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság
Felhasználási feltételek Akadálymentességi nyilatkozat