Engedély nélküli nyerstej-palackozás, macskaalom az élelmiszer mellett, súlyos higiéniai problémák a XIX. kerületben – azonnali NKFH beavatkozás, helyreállított működés

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közérdekű bejelentés alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőreinek közreműködésével teljeskörű ellenőrzést tartott egy Budapest XIX. kerületében működő kis- és nagykereskedelmi egységben. A végrehajtott vizsgálat súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat tárt fel, ám az üzlet üzemeltetője az ellenőrzést követően haladéktalanul intézkedett a problémák orvoslásáról, így az utóellenőrzés már jelentős előrelépést mutatott.

A vizsgálat megállapította, hogy az üzlet külső és belső állapota elhanyagolt volt, a takarítás és karbantartás elmaradása pedig komoly kockázatot jelentett. A vásárlótérből nyíló raktárhelyiséget kaotikus, rendezetlen állapotban találták, ahol lejárt és nem lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket, különféle szerszámokat, háztartási textíliákat és macskaeledelt is tároltak. A helyiségben talált macskaalom egyértelművé tette, hogy kóbor állatok bejárása sem volt kizárva, ami önmagában is komoly higiéniai veszélyt jelent. A dolgozói öltözőként funkcionáló helyiségben az üzlet üzemeltetője élelmiszer-előállítási tevékenységet is folytatott, többek között nyerstejet palackozott kannákból, piaci értékesítés céljából. Ez a tevékenység hatósági engedélyhez és szigorú higiéniai feltételekhez kötött, melyeknek a vállalkozás nem tett eleget.

Fontos, hogy a nyerstej megfelelő hőkezelés nélkül különösen kockázatos élelmiszer, mivel természetes módon is tartalmazhat kórokozó baktériumokat (pl. Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Escherichia coli), valamint állati eredetű fertőzéseket terjesztő mikroorganizmusokat, melyek az emberi egészségre súlyosan ártalmasak lehetnek. Amennyiben a tej palackozása nem megfelelő higiéniai körülmények között történik, a szennyeződés és fertőzés veszélye többszörösére nő, amely a fenti esetben fokozottan fennállt. A palackozott nyerstejet jelöletlenül és nyomon követhetetlen módon tárolták a hűtőkamrában, így az fogyasztásra nem volt alkalmas. A vállalkozás az ellenőrzés alatt saját hatáskörben megsemmisítette a jelöletlen tételeket.

További hiányosságként lejárt minőségmegőrzésű élelmiszereket, nem magyar nyelvű jelöléssel ellátott termékeket, valamint eredetigazolás nélküli olívaolajokat is találtak a hatóság munkatársai, amelyek forgalmazását zárolták.

Az NKFH a súlyos szabálytalanságok miatt az élelmiszer-forgalmazói tevékenységet ideiglenesen felfüggesztette, valamint az élelmiszer-előállítással kapcsolatos tevékenység azonnali felfüggesztéséről is döntött. Az ezzel kapcsolatos hatósági eljárást a témában hatáskörrel rendelkező Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folytatja majd le.

A vállalkozás azonnal intézkedett a problémákkal kapcsolatban, így a két nappal későbbi utóellenőrzés során a hatóság már jelentős előrelépést tapasztalt: a göngyölegraktárat kitakarították, kifestették, eltávolították a nem odavaló tárgyakat, a kereskedelmi tér rendezetté vált, és megszüntették a nyerstej palackozását.

Az NKFH elnöke, Dr. Német-Weingartner Lilla megjegyezte, hogy „a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelten fontosnak tartja az élelmiszer-forgalmazás ellenőrzését a fogyasztók egészségének védelme érdekében. Minden élelmiszer-vállalkozás köteles maradéktalanul betartani a vonatkozó higiéniai és nyomon követhetőségi előírásokat. Jelen ellenőrzés ismét bebizonyította: a gyors és határozott hatósági fellépés nemcsak szükséges, hanem eredményes is a magyar családok biztonsága érdekében, amellyel a vállalkozások jogkövető magatartását is elősegítjük.”

A jogszabályok betartását az NKFH szigorúan ellenőrzi, és mint azt a fenti példa is mutatja, két nap is elegendő lehet a megfelelő működés kialakításához. Mindennek tükrében az NKFH továbbra is folyamatos és szigorú ellenőrzéseket folytat a fogyasztók védelme érdekében.