Fő tartalomhoz ugrás

Horgászbotról az asztalra, avagy újabb rovar alapú élelmiszert engedélyezett az EU

Az Európai Bizottság 2021. óta engedélyezi bizonyos rovar eredetű alapanyagok élelmiszeriparban történő felhasználását. A hazai piacon a rovartermékek felhasználásával készült élelmiszerek széleskörű elterjedését azonban több tényező is lassítja. Az egyik fő ok, hogy ezeknek a termékeknek az elfogadottsága a magyar lakosság körében viszonylag alacsony, ami kulturális tényezőkkel és a fogyasztók árérzékenységével is magyarázható. Emellett a rovar eredetű alapanyagok árát a bonyolult és hosszú engedélyeztetési folyamat mellett az új technológia bevezetésével járó magasabb előállítási költségek is növelik. Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak takarmányozási céllal állíthatnak elő rovar alapú termékeket.

Az EU által engedélyezett új élelmiszerek listájában már szereplő házi tücsökből (Acheta domesticus), keleti vándorsáskából (Locusta migratoria), alombogárlárvákból (Alphitobius diaperinus) és a közönséges lisztbogárból (Tenebrio molitor) készült termékek mellett a közönséges lisztkukac (Tenebrio molitor) teljes lárvájából nyert UV-fénykezelt pora is felhasználható élelmiszer alapanyagként. A kérelmet még 2019 nyarán nyújtotta be a Bizottságnak a francia Nutri’Earth vállalat, így az engedélyezésétől számított 5 évig kizárólag ők jogosultak ezen termék EU-n belüli forgalomba hozatalára.

De mire figyeljenek a fogyasztók?

A rovar alapú élelmiszerek megítélése igen megosztó, ezért fontos a fogyasztók egyértelmű, tisztességes tájékoztatása az ilyen típusú termékekkel kapcsolatban is.

A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerek Magyarországon történő forgalmazásával és tájékoztatásával kapcsolatos követelményeket hazai jogszabály is rögzíti. A rovarfehérjét tartalmazó élelmiszer nevéhez kapcsolódóan legalább a termék megnevezésére használt betűmérettel megegyező betűmérettel fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, továbbá a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereket forgalomba hozataluk során a vásárlók számára elkülönített módon kell kihelyezni.

A fenti tájékoztatási kötelezettség kiterjed a nem előre csomagolt élelmiszerek (pl. péksütemények) és a vendéglátó-ipari termékek körére is.

A jelölésén fel kell tüntetni, hogy az összetevő allergiás reakciókat válthat ki azon fogyasztóknál, akik ismerten allergiásak a rákfélékre és az azokból készült termékekre, valamint a poratkákra. E kijelentést az összetevők felsorolásának közvetlen közelében kell elhelyezni.

A fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvákat (alombogárlárvák) tartalmazó étrend-kiegészítők jelölésén továbbá fel kell tüntetni egy arra vonatkozó kijelentést, hogy az adott étrend-kiegészítőket nem fogyaszthatják 18 év alatti személyek.

Jogszabályi háttér:

2017/2470/EU végrehajtási rendelet melléklete

36/2014. (XII.17.) FM rendelet

Oszd meg másokkal is!

Facebook megosztás