Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgál a fogyasztóvédelem

A húsvéthoz közeledve a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok a magyar családok és fogyasztók védelme érdekében megkezdték a hagyományos húsvéti termékkörök, valamint egyes speciális megjelölést tartalmazó élelmiszerek ellenőrzését.

Az NKFH laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzésének célja a fogyasztókat megtévesztő termékek kiszűrése, valamint az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tételek vizsgálata. A húsvéti ünnepek előtt a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a nyers és hőkezelt sonkákra, a gyümölcslevekre, valamint a gluténmentes termékekre egyaránt.

A nyers sonkák és a gyümölcslevek esetén a vizsgálatok célja a címkén feltüntetett megnevezés és tápérték adatok valódiságának az ellenőrzése a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülésének szempontjából.

Egészségi okokból kiemelten fontos, hogy a gluténmentes jelöléssel forgalomba hozott élelmiszerek ténylegesen megfeleljenek a jelölésben foglaltaknak. A vonatkozó Uniós rendelet alapján egy élelmiszer akkor nevezhető gluténmentesnek, ha annak gluténtartalma – a végső fogyasztó számára értékesített alakban – legfeljebb 20 mg/kg. Az NKFH akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma gluténmentes – vagy annak mondott – kenyereket, száraztésztákat, kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporokat, kekszeket, liszteket és zabitalokat egyaránt vizsgál.

A szezonális ellenőrzéseket a korábbi évek ellenőrzési adatai is indokolják. A legutóbbi ellenőrzések során a vizsgált sonkák 25%-a nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, azoknak ugyanis túlzottan magas sótartalma volt. Gyümölcslevek esetén ugyanakkor a cukortartalomra vonatkozó előírások a vizsgált termékek mindössze 2%-ánál nem teljesültek, míg a gluténmentes termékek vonatkozásában a kifogásolási arány csupán 5% volt.

Amennyiben a laboratóriumi mérések eredményei szerint a vizsgált termék nem elégíti ki az adott terméktípusra vonatkozó követelményeket, úgy az alkalmazott jelölés alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, amely esetben a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indít.

Pintér István, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke elmondta, hogy „a vizsgálatok minél szélesebb körű lefolytatása érdekében mintavételekre kerül sor bevásárlóközpontokban, áruházláncokban, üzletláncokban, élelmiszerboltokban, vásárcsarnokokban, piacokon és az adott termékeket árusító kiskereskedelmi egységekben egyaránt. Amennyiben a vizsgált termék jelölésével megtévesztik a fogyasztókat, úgy a hatóság haladéktalanul eljárást indít.”

Az NKFH és a szakmai irányítása alatt álló kormányhivatalok az egész évben, így a húsvéti időszakban is őrködnek a fogyasztói jogok érvényesülése felett, hogy ezzel is védjék a magyar családokat.