Fő tartalomhoz ugrás

Minden, amit a sütőtök vásárlásáról és fajtáiról tudni érdemes

Ahogy beköszönt az ősz, a boltok polcain megjelennek a különféle sütőtökök – de hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet? Ebben a cikkben összefoglaljuk, mire figyelj sütőtök vásárlásakor, és megismerheted a legnépszerűbb fajtákat is.

Hogyan válasszunk érett sütőtököt?

Ha sütőtököt vásárolunk, az egyik legfontosabb szempont, hogy kellően érett-e. Ez leginkább a kocsányon ellenőrizhető: ha a kocsány friss, zöld, akkor a nedvkeringés még nem állt le a növényben, a termés még éretlen. A kellően beérett tök kocsánya száraz, a héja kemény, teljesen be van színesedve, azaz nincsenek benne zöld foltok vagy csíkok, matt, nem fénylik. (Éretlen sütőtök inkább a szezon vége felé fordulhat elő, amikor már nincs ideje beérni).

Milyen sütőtök fajták közül választhatunk?

Ősszel a boltok polcain sorra jelennek meg a különböző sütőtök fajták. Ezek közül már kapható a muskotálytök vagy „kanadai sütőtök” (Cucurbita moschata) és a Halloween-tök (Cucurbita pepo pumpkin típusú tök).

Muskotálytök vagy „kanadai” sütőtök (Cucurbita moschata)

Ez a fajta nagyon ízletes, édes és nedvdús. Jól tárolható, ezért sokféle étel készíthető belőle, például leves, saláta, főzelék vagy akár frissítő ivólé. A kanadai sütőtöknek több típusa kapható a hazai üzletekben is:

• Orange: nagy méretű, sötétnarancs héjú, keskeny, palack alakú.

• Butternut: világosabb héjú, kicsit szélesebb termésű.

• Provanszi: ovális, mélyen gerezdes felületű.

Halloween-tök (Cucurbita pepo)

A Halloween ünnep, amely az angolszász kultúrkörből ered és mára Magyarországon is népszerűvé vált, elengedhetetlen része a töklámpás készítése. A töklámpást hagyományosan nagyméretű, sárgahéjú fajtából (Halloween-tök) készítik, amelyet direkt erre a célra árusítanak ebben az időszakban. Ezt a sütőtököt kifejezetten faragási célra nemesítették, ezért nincs jó íze, étkezési célra nem alkalmas.

Nagydobosi („úri tök”) sütőtök

Régebben Magyarországon a legelterjedtebb fajta volt. Nagy méretű (4-8 kg), lapított alakú, világosszürke héjú, jellegzetesen nedvdús narancssárga húsú tök, amely későn érik, de sokáig eláll. Amennyiben megcsípi a dér, a hús cukortartalma növekszik, ezáltal a termés édesebbé válik, de a tárolhatósága csökken.

Kiszombori sütőtök

A Nagydobosihoz hasonló, de kisebb méretű, világosabb szürke színű és hamarabb érik. Ízre és állagra a Nagydobosihoz hasonlít, de valamivel kisebb méretű, enyhén megnyúlt gömb alakú sütőtökök.

Hokkaidó tök

Az utóbbi években Magyarországon is kapható a hokkaidó tök, ami nevével ellentétben amerikai eredetű fajta, de kétségtelen, hogy Japánban is nagyon népszerű. Kicsi, élénk piros, narancs és zöld héjszínű is lehet. Az üzletekben a pirosas-narancs színű fajta kapható. A húsa nagyon édes, aromás és a héja is ehető. Ételkészítéshez felhasználható.

Dísztökök

Az áruházak polcain találkozhatunk különböző színű és formájú dísztökökkel is. Ezek a dekorációs célból használt fajták fogyasztásra nem alkalmasak, mert kukurbitacint tartalmaznak. (A kukurbitacin egy keserű ízű, mérgező alkaloid, hányást, hasmenést okozhat, de mérgezés nagyon ritkán fordul csak elő.)

Melyik sütőtök a legjobb?

• Ha jól tárolható, jó ízű tököt keres, válassza a Nagydobosit vagy a muskotály („kanadai”) sütőtök fajtáit.

• Ha édesebb, szaftosabb tököt keres, a Butternut vagy a hokkaidó tök lesz a jó választás.

• A Halloween tök pedig csak dekorációnak alkalmas, mert nem ehető.

Mindig érdemes megnézni a sütőtök kocsányát: ha száraz és kemény, valamint a héja matt és nem fényes, akkor jó eséllyel érett és finom.

Oszd meg másokkal is!

Facebook megosztás