Az igazi nyári meleg beköszöntével indul a görögdinnye szezon. Ennek a gyümölcsnek a fogyasztása erősen kötődik a meleghez, a kereskedelmi adatokból kimutatható, hogyha 30°C vagy magasabb a hőmérséklet, akkor sok dinnye fogy, hűvösebb időjárás esetén pedig erősen visszaesik a fogyasztás. Mindemellett egész Európában kedvelt gyümölcs a görögdinnye, s mivel tőlünk nyugatra és északra már nem nagyon terem meg, ezért jelentős az exportra szállított görögdinnye mennyisége.
Hazánkban nagy hagyománya van a görögdinnye termesztésnek, bár az utóbbi években a hagyományos termőtájak átalakultak, pl. Hevesben és Baranyában már alig van dinnye, jelenleg Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén találhatók a legnagyobb termesztő területek. Az igényének megfelelő körülményeket, a helyes agrotechnikát nagy terméssel és finom ízzel hálálja meg a dinnye, a profi termesztők kiváló minőségű árujáért visszajárnak a vevők.
A boltok polcain már június elején megjelenik a görögdinnye, de ezek még a déli országokból (főleg Görögország, Spanyolország, Olaszország, Törökország) érkeznek hozzánk. Ilyenkor még magyar görögdinnye nincs, de ha mégis magyar dinnyét árulna valaki, akkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy a termék származásával valami nem stimmel. A magyar dinnyével nagyjából egy időben, vagy picit előbb érik Szerbiában és Montenegróban a görögdinnye, ami általában olcsóbb, mint a magyar és az elmúlt években gyakran előfordult, hogy magyar származásúként kerültek a piacra szerb és montenegrói görögdinnye tételek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az import görögdinnye alapvetően rossz, de sokszor nem egyenletes a minőség és mivel a magyar dinnyének híre van mind idehaza, mind külföldön, ezért nagyon fontos, hogy ezt a jó hírnevet hamisítással és gyenge minőségű áru kiszállításával ne tegyék tönkre felelőtlen piaci szereplők.
A görögdinnyét gyakran árusítják félbe-negyedbe vágva is, tekintettel arra, hogy a nagyméretű gyümölcs gyakran sok egyszerre a vásárlónak. Noha a hazánkban kötelező (az EU-ban nem), görögdinnyére vonatkozó specifikus forgalmazási minőség szabvány szerint elvileg csak az ép, egész gyümölcs forgalmazható, az ellenőrök nem tiltják meg a felezést-negyedelést a fenti okok miatt, feltéve, hogy az árusítás körülményei megfelelnek az élelmiszer-higiéniai előírásoknak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az elárusító helyen legyen tiszta (és tisztítható) asztal vagy más felület, ahol a dinnyét elvágják, a kés is legyen elmosva (azaz folyóvíz és mosogatószer legyen a helyszínen) valamint a fél dinnyéket le kell fóliázni. A felezett dinnye nem tárolható, ami esetleg megmarad, az másnap már nem forgalmazható.
A zöldség-gyümölcs ellenőrzést végző hatóságok (Vármegyei Kormányhivatalok és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság) feladata, hogy a szezon alatt folyamatosan ellenőrizze a görögdinnye minőségét és származását, valamint a görögdinnyével, mint élelmiszerrel kapcsolatos élelmiszer-biztonsági, azaz higiéniai és nyomon követhetőségi szabályok betartását. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon fontos az elégedett vásárló, mert ha a vevő csalódik a termékben, vagyis ízetlen, rossz minőségű a dinnye vagy becsapták a származással, akkor egy jó ideig nem vesz másikat, ugyanígy a külföldi vevő sem rendel több árut, ha elégedetlen a kiszállított minőséggel.
Legyünk hát körültekintőek a vásárlás során és ne féljünk kérdezni az eladótól, ha esetleg kétségeink támadnak az áru származását illetően. Ha pedig visszaélést vagy nem megfelelő minőséget tapasztalunk, bejelenthetjük az NKFH ügyfélszolgálatánál e-mailen: ugyfelszolgalat@nkfh.gov.hu, vagy ingyenes zöld számon: 06-80-310020
Oszd meg másokkal is!
Facebook megosztás© 2025 - Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság
Felhasználási feltételekAkadálymentességi nyilatkozatKészült a Digitális Állampolgárság Program keretében.