Fő tartalomhoz ugrás

Olvasztás vagy olvadás? Ezért ne tedd vízbe a csokoládét a saját csomagolásában

A csokoládé vízfürdőben történő felolvasztása egy elterjedt és kíméletes technika sütemények, bonbonok vagy tortamázak készítésének céljából. Azonban a TikTok trendeknek is köszönhetően egyre gyakrabban fordul elő, hogy a felhasználók a csokoládét a gyári csomagolásában teszik bele a meleg vízbe, azért, hogy ezzel időt spóroljanak, illetve, hogy kevesebb kosz képződjön a konyhában. Ez a gyakorlat azonban komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejt, és nem ajánlott sem háztartási, sem ipari felhasználásra.

Az ilyen termékek csomagolását nem hőállóságra tervezték

A legtöbb csokoládé csomagolása polietilén (PE), polipropilén (PP), illetve alumínium bevonatú műanyag fólia, amelyeket nem arra terveztek, hogy magas hőmérsékleten érintkezzenek vízzel.

Vízfürdőbe helyezve a csomagolást a következő folyamatok indulhatnak meg:

1) A meleg hatására kioldódhatnak káros vegyületek (pl. ftalátok (lágyítószerek), biszfenol-A származékok (BPA) – belső bevonatok), akrilátok, fenol-formaldehid gyanták (nyomdafestékekből, ragasztókból oldódhat ki).

A műanyag vagy nyomdafestékkel kezelt fóliák meleg hatására képesek kémiai anyagokat kibocsátani, amelyek átjuthatnak az élelmiszerbe, ezt hívjuk más néven migrációnak. A zsíros vagy meleg közeg segíti a kioldódási folyamatot, tehát a csokoládé esetében megnövekedett a kockázat.

A kioldódó kémai anyagok ugyanakkor hormonháztartást zavaró, allergizáló, irritáló hatást fejthetnek ki, egyesek közülük mutagén, karcinogén folyamatokat is támogathatnak.

2) Bomlásnak indulhatnak, és veszélyes anyagokat bocsáthatnak ki,

Hő hatására degradálhat a műanyag, amely kis molekulatömegű vegyületek felszabadulását eredményezi, így ez a szervezetünkben könnyebben szívódhatnak fel.

3) Módosíthatják az élelmiszer ízét, állagát, vagy szennyeződést okozhatnak.

A csokoládé csomagolása gyártás és szállítás során szennyeződhet, például porral, olajjal, vegyszerekkel, fertőtlenítő maradványokkal. A tárolás közben rárakódott anyagok (pl. polcpor, műanyag részecskék) hő hatására reakcióba léphetnek a csokoládéval.

Ezek az anyagok kis mennyiségekben, hosszú idő alatt felhalmozódhatnak a szervezetben, és krónikus egészségkárosodást okozhatnak, főleg gyermekeknél, várandósoknál.

Mire érdemes fokozottan odafigyelni?

Ilyen célokra csak olyan, élelmiszerrel érintkezésre alkalmas anyag használható fel, amely ilyen igénybevételt elbír. Ezeket ugyanis úgy állítják elő, hogy a normál vagy előre látható felhasználási körülmények között nem adnak át az élelmiszernek olyan anyagokat, amelyek veszélyeztethetik az emberi egészséget, elfogadhatatlan változást idézhet elő az élelmiszer összetételében vagy az élelmiszer érzékszervi tulajdonságainak rosszabbodását idézheti elő. A csomagoláson egyértelműen jelzik, hogy azt milyen felhasználási célra szánják, ezért érdemes a termékkel kapcsolatos tájékoztatás alapos átvizsgálása.

A biztonságos ételkészítés nem csak az ipari szereplők, hanem a háztartások felelőssége is. Az élelmiszerek olvasztásánál, melegítésénél mindig ellenőrizni kell, hogy a használt anyag:

• hőálló-e,

• alkalmas-e élelmiszerrel való érintkezésre,

• nem bocsát ki káros anyagokat hő hatására.

• Soha ne tegyük meleg vízbe, mikrohullámú sütőbe, forró ételbe a nem élelmiszeripari használatra készült csomagolást (pl. színes, fényes fóliás csokicsomagolás)!

• Csak élelmiszerrel érintkezésre engedélyezett csomagolóanyagot használjunk melegítéshez, tároláshoz.

• Gyanús íz/szag esetén az ételt ne fogyasszuk el!

A csomagolóanyag gyártói nem vállalnak felelősséget azért, ha a terméket nem rendeltetésszerűen, például vízfürdőben, hőhatásnak kitéve használják.

Mi a helyes és szakszerű technika a csokoládé olvasztására?

• Távolítsuk el teljesen a csokoládé csomagolását!

• Tegyük a csokoládét hőálló, tiszta üvegtálba vagy rozsdamentes edénybe.

• Olvasszuk vízgőz fölött, ügyelve arra, hogy a víz ne érintkezzen a csokoládéval.

Alternatív megoldás - mikrohullám

Tudatos fogyasztóként fontos, hogy megértsük: a rövidebb út nem mindig a biztonságosabb. Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a nem kívánt vegyi anyagokat a tányérunkban – és élvezhetjük a csokoládét úgy, ahogy az valóban finom és biztonságos.

Források:

• EFSA Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence ofbisphenol A (BPA) in foodstuffs: Executive summary (EFSA Journal 2015;13(1):3978.)

• WHO – World Health Organization: „A ftalátok endokrin diszruptorok – befolyásolhatják a hormonális rendszert, különösen magzati és gyermekkorban.”

( WHO, 2013: State of the science of endocrine disrupting chemicals)

1935/2004/EK rendelet

Oszd meg másokkal is!

Facebook megosztás