Súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosság három budapesti bevásárlóközpontban

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) célzott élelmiszer-biztonsági ellenőrzést végzett három fővárosi bevásárlóközpont – az Árkád Budapest, a Westend City Center és a Pólus Center – ételudvarában. Az akció során összesen 12 vendéglátóegységet vizsgált meg a hatóság, mely során súlyos higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságokat tárt fel.

A bevásárlóközpontok ételudvarain jellemzően többféle vendéglátóegység – gyorsétterem, büfé, egyéb étkezési szolgáltató – működik egymás közvetlen szomszédságában. Ezek az egységek gyakran osztoznak közös használatú háttérhelyiségeken, mint például az öltözőkön, személyzeti mosdókon, gazdasági folyosókon, továbbá a hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat is rendszerint a bevásárlóközpont üzemeltetője látja el.

Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatot találtak, mely nehezítette a felületek tisztán tartását és elősegítette a kártevők megtelepedését. A vizsgálatok alatt az is kiderült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek a zsíros lerakódások és visszafolyások miatt rontották az elszívás hatékonyságát.

Az NKFH hiányosságokat állapított meg a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásával kapcsolatban, valamint észrevételezte, hogy több helyszínen nem megfelelő módon választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhozszállításból eredő megnövekedett árukészlet a korlátozott raktárkapacitással párosulva szintén élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentett.

A Pólus Center ételudvarán kiemelten aggályos körülményeket talált a hatóság, ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, mely súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.

Több vendéglátóegység esetében az úgynevezett HACCP, azaz élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek általános, sablonos dokumentációra épültek, melyek nem feleltek meg az adott konyhatechnológiai eljárásokra vonatkozó követelményeknek. A dolgozók sok esetben nem részesültek megfelelő élelmiszer-higiéniai oktatásban, illetve több egységben nem tudták bemutatni érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásukat sem.

A vizsgált élelmiszerek közül 14 tétel lejárt minőségmegőrzési-idejű, 16 tétel lejárt fogyaszthatósági idejű, 21 tétel jelöletlen és nyomonkövethetetlen volt, 1 tételt pedig helytelen fagyasztási technológiával kezeltek, ezért az ellenőrzések eredményeként a hatóság azokat azonnal kivonta a forgalomból.

A feltárt súlyos élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok miatt mind a 12 ellenőrzött vendéglátóhely ellen eljárás indult.

Dr. Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke hangsúlyozta, „az élelmiszer-biztonság nem csupán jogszabályi kötelezettség, hanem közös felelősség a fogyasztók egészségének védelme érdekében. A hatóság elkötelezett amellett, hogy a magyar családok számára biztonságos környezetet, a vállalkozások számára pedig átlátható és betartható szabályozási kereteket biztosítson.”

Az NKFH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a vendéglátóhelyek élelmiszer-biztonsági ellenőrzésére, különös tekintettel a nagy forgalmú, közösségi használatú terek higiéniai körülményeire.