Az NKFH és a kormányhivatalok eljárásaik során számtalan esetben szembesülnek élelmiszer-biztonsági vagy higiéniai problémákkal. Legutóbb gyrosos büfék és éttermek működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni, de előfordultak problémák budapesti bevásárlóközpontokban, valamint távol-keleti éttermekben is. Az ellenőrzések többségében a vállalkozások jóhiszeműen járnak el, ugyanakkor nem egyszer jelzik, nincsenek tisztában a vonatkozó előírásokkal, és ezért követnek el jogszabály-sértést. Természetesen a jog nem tudása nem mentesíthet senkit, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság elsődleges célja ugyanakkor a fogyasztók védelme érdekében a tisztességes kereskedői magatartások elérése. Ezért nem a bírságok kiszabását, hanem a jogkövető vállalkozói magatartás ösztönzését és növelését tartjuk fontosnak.
Ennek érdekében honlapunkon segítséget nyújtunk kávézót, büfét, kifőzdét vagy éttermet üzemeltető vállalkozások számára. A vendéglátóipari tevékenységek számtalan típusát ismerjük. Ezen terület sikeres működéséhez nemcsak a kiváló ételek és szolgáltatások, hanem a jogszabályoknak és higiéniai előírásoknak való megfelelés is elengedhetetlen. Az NKFH által közzétett segédanyag azoknak az élelmiszer-vállalkozóknak készült, akik vendéglátó létesítmény üzemeltetését tervezik, vagy már működtetnek, és szeretnék átláthatóbbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tenni vállalkozásukat. A segédlet közérthető formában tartalmazza a legfontosabb követelményeket és hasznos információkat, hogy Ön magabiztosan kezdhesse meg vendéglátó tevékenységét.
Nem felejthetjük el ugyanakkor az egyre nagyobb számban működő mozgóboltokat sem, amelyek olyan árusítóhelyek, ahol kiskereskedelmi tevékenységet végeznek. Ezek gépjárművön kialakított vagy gépjárművel vontatott egységek lehetnek. Mozgóbolt útján kereskedelmi tevékenység a termékre vonatkozó külön jogszabály által előírt feltételek teljesítése mellett, valamint a kereskedő nevének és székhelyének a mozgóboltként üzemeltetett járművön, jól látható módon történő feltüntetésével végezhető. A létesítményen kívüli árusítás során a tevékenység végzéséhez megfelelő méretű, kialakítású és kapacitású, az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelő bázishely megléte szükséges. A részükre készült segédlet tartalmazza a mozgóbolt és/vagy fixen telepített büfékocsik üzemeltetéséhez szükséges feltételeket.
Dolgozzunk együtt, közösen a jogkövető vállalkozói magatartás eléréséért, a tisztességes és biztonságos élelmiszer-biztonsági és higiéniai működés megteremtéséért a fogyasztók érdekében.
Oszd meg másokkal is!
Facebook megosztás© 2025 - Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság
Felhasználási feltételekAkadálymentességi nyilatkozatKészült a Digitális Állampolgárság Program keretében.