Az élelmiszerekkel kapcsolatos tévhitek nem csupán vásárlási döntéseinket, hanem mindennapi étkezési szokásainkat is jelentősen befolyásolhatják. A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) új ismeretterjesztő kampányt indít „Minden napra egy mítosz” címmel, amelyben sorra vesszük és megcáfoljuk a legelterjedtebb, de tudományosan megalapozatlan hiedelmeket. A sorozat célja, hogy hiteles, közérthető tájékoztatást nyújtson a lakosság számára, és elősegítse a tudatosabb fogyasztói döntéshozatalt.
A közösségi média felületeiről, szóbeszédből vagy épp marketinges szlogenekből átvett „jó tanácsok” gyakran több kárt okoznak, mint hasznot. Az NKFH célja, hogy közérthető módon tisztázza, mi az, ami valóban igaz, és mi az, amit ideje elfelejteni.
Sorozatunk első mítosza: „Elég a penészes részt levágni az élelmiszerekről”
Mi a probléma?
A penészgombák mélyen behatolhatnak az élelmiszer belsejébe, még ha kívülről csak egy kis folt is látható. A gombafonalak (hifák) a látható részen túl is behatolhatnak az élelmiszerbe, különösen a puhább vagy nedvesebb textúrák esetén ilyenek pl. kenyér, gyümölcs, sajtkrém. Több penészféle ugyanakkor rákkeltő hatású – íztelen és szagtalan, tehát nem érzékelhető - mikotoxinokat (pl. aflatoxin, ochratoxin) termelhet, amelyek elfogyasztása komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Ezek az anyagok a penészes folton kívül is jelen lehetnek, vagyis az élelmiszer teljes egészében szennyeződhetett, még akkor is, ha a felszínen csak egy kis folt látszik.
Milyen élelmiszerek jelentenek kivételt?
Kemény sajtoknál vagy szalámiknál a penészes részek levágása 1-2 cm vastagon elfogadott lehet, de a puha és penészes termékeket (például: kenyér, lekvár, gyümölcs) minden esetben ki kell dobni.
Mire figyeljünk oda?
• Soha ne szagoljuk meg közvetlen közelről a penészes ételt. A penészgombák spórái légúti vagy egyéb betegségeket okozhatnak.
• Tároljuk megfelelően az élelmiszert: zárt edényben, hűtőben vagy száraz, hűvös helyen.
• Ha bizonytalanok vagyunk az élelmiszer megítélésében, akkor inkább ne fogyasszuk el.
Dr. Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke az új sorozat kapcsán megjegyezte, hogy „az NKFH fontos feladatának tekinti a hiteles fogyasztói tájékoztatást. A kampány célja, hogy a lakosság tájékozottabb és tudatosabb döntéseket hozhasson az élelmiszer-vásárlás és -fogyasztás során.”
A következő hetekben még több meglepő mítosz kerül nagyító alá!
Vajon tényleg egészségesebb a barna cukor, mint a fehér? Biztonságosabbak a „bio” termékek? És valóban mindent elpusztít a mikró? Az „Egy nap – egy mítosz” sorozatban ezekre a kérdésekre is választ adunk, és segítünk elválasztani a tényeket a félrevezető hiedelmektől.
Kövessék figyelemmel a NKFH csatornáit, mert a sorozat minden nap új megvilágításba helyez egy-egy jól ismert „igazságot”!
Ne hagyják, hogy a tévhitek befolyásolják a döntéseiket – tájékozódjanak hiteles forrásból!
© 2025 - Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság
Felhasználási feltételek Akadálymentességi nyilatkozat